![]() |
|
Pociąg w mieście. - Wersja do druku +- Cities Skylines - Polskie forum gry (https://citiesskylines.pl) +-- Dział: Cities Skylines I (https://citiesskylines.pl/dzial-Cities-Skylines-I) +--- Dział: Swobodna rozmowa (https://citiesskylines.pl/dzial-Swobodna-rozmowa) +--- Wątek: Pociąg w mieście. (/temat-Pociag-w-miescie) Strony:
1
2
|
Pociąg w mieście. - istari - 20-10-2015 Hej, Mam do Was pytanie. Czy macie jakiś dobry sposób na umiejscowienie torów kolejowych pomiędzy ulicami w mieście? Udało mi się osiągnąć na wskroś do tramwaju podobne umiejscowienie torów w mieście, ale odstępy pomiędzy torami i drogą są dość szerokie aby można było robić skrzyżowania... Niestety nie mamy tramwajów w dodatkach, a jednak bardzo liczyłem przy obecnej wersji gry, że tramwaje zostaną jednak oficjalne dodane... :/ Zatem stąd pomysł by zastąpić tramwaj koleją. Re: Pociąg w mieście. - istari - 20-10-2015 P.S. Dodałbym zrzut ekranu z gry, ale nie mam pojęcia jak się dodaje grafikę na forum
Re: Pociąg w mieście. - Brind - 20-10-2015 Żeby dodać zdjęcia musisz wejść w pełny edytor tekstu w zakładkę załączniki i tam pokaże ci się opcja dodaj pliki Re: Pociąg w mieście. - istari - 20-10-2015 Dziękuję Ci bardzo za pomoc Nie korzystałem z tej opcji jak dotąd, stąd też moja niewiedza.A więc tak jak widać na fotkach, zrobiłem testowo tor pomiędzy ulicami jednokierunkowymi (całość wypada dość szeroko), oraz przykładową zabudowę aby zobaczyć czy szerokość jezdni i torowiska nie jest za duża. Innym rozwiązaniem mogłoby być stworzenie torów tuż przy jednokierunkowych ulicach, ale wtedy ze względu na bliskość torowiska i jezdni, nie mógłbym robić naziemnych połączeń dróg i całość skrzyżowań musiałbym poprowadzić nad lub pod jezdnią i torowiskiem. Po prostu eksperymentuje z rozwiązaniami z uwagi na to, że tramwajów w grze nie mamy... co jest akurat dużym minusem! :/ Jakieś pomysły? ![]() Pozdrawiam. Re: Pociąg w mieście. - istari - 20-10-2015 A tu jeszcze inne ujęcie przedstawiające szerokość jezdni i torów w mieście. Re: Pociąg w mieście. - Brind - 20-10-2015 Możesz umiejscowić też tory obok jezdni może wyjść mniej szeroko
Re: Pociąg w mieście. - istari - 20-10-2015 No tak, ale chciałem jednak przyjąć zasadę jaką zwykle widać w dużych miastach. Ja mieszkam w Warszawie i tutaj stanowcza większość taboru jeździ oddzielnym torowiskiem umiejscowionym w środku dwóch jezdni. Taki efekt chciałem osiągnąć Bo to nawet miłe dla oka przyglądać się ruchowi ulicznemu, a na jego środku widzieć mknący pojazd szynowy Bardzo fanie się to w grze prezentuje.Tak szeroka ulica jaką widać powyżej nie jest problemem w przypadku wyższej zabudowy... przy niskiej może nieco razić szerokość ulicy, ale staram się ten efekt niwelować wypełnieniem ścieżki pieszej wewnątrz + roślinność i parkingi, ewentualnie jakieś zielone skwerki. Re: Pociąg w mieście. - martinez76 - 21-10-2015 co Wy tak z tymi tramwajami , ja tam nie lubie tego transportu - to przeżytek - w mieście metro a na przedmieściach kolejka a tak wogóle bardzo ładnie wygląda to co zrobiłeś - przypomina mi to jakieś rondo w Warszawie
Re: Pociąg w mieście. - istari - 21-10-2015 Widać, że się nie znasz.... tramwaj to przeżytek? Wiele stolic europejskich inwestuje w tramwaje bo to ekologiczny środek transportu i znacznie tańszy niż budowa metra. Zresztą... dyskusja na ten temat jest bezowocna. Poczytaj trochę o tym fakcie, popatrz na statystyki i doceń to co nowoczesne i dobre dla mieszkańców. Twoje wnioski to przeżytek...sorry. Re: Pociąg w mieście. - majusia10 - 21-10-2015 Tak BTW - mega fajnie wyglądają te Twoje skrzyżowania Chyba nie będziesz miał nic przeciwko jak coś podobnego stworzę u siebie ![]() Mam jeszcze pytanko odnośnie tramwajów - można ściągnąć je z workshopa, jednak jak spowodować, aby na danej linii jeździły konkretne modele? Można tak w ogóle ustawić? |