![]() |
Feniks - Czyli jak wrócić w (może lepszym stylu) - Wersja do druku +- Cities Skylines - Polskie forum gry (https://citiesskylines.pl) +-- Dział: Cities Skylines I (https://citiesskylines.pl/dzial-Cities-Skylines-I) +--- Dział: Moje miasto w grze (https://citiesskylines.pl/dzial-Moje-miasto-w-grze) +---- Dział: Moje miasto w formie pamiętnika (https://citiesskylines.pl/dzial-Moje-miasto-w-formie) +----- Dział: Nowe publikacje (https://citiesskylines.pl/dzial-Nowe-publikacje) +----- Wątek: Feniks - Czyli jak wrócić w (może lepszym stylu) (/temat-Feniks-Czyli-jak-wrocic) Strony:
1
2
|
Feniks - Czyli jak wrócić w (może lepszym stylu) - Klaus - 29-10-2017 Witam was wszystkich bardzo serdecznie po dość długiej przerwie, i na forum i od samego Cities Skylines. Zapewne może ktoś pamięta mój projekt (Glass Town) które krótko mówiąc nie wypaliło przez za dużą ilość modów i patch'e do gry, po prostu już nie chciało mi się grać. Teraz natomiast powracam z nowym i być może lepszym miastem, przy okazji, wpadłem w szał zakupowy i nie mogłem się oprzeć pokusie na wszystkie DLC'ki jakie wyszły :d ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A teraz co nieco o moim mieście. Całe miasto liczy prawie 30 tyś mieszkańców i docelowo planuje osiągnąć 60 tyś, i tyle mi wystarczy by całkowicie się uszczęśliwić. Komunikacja na razie wygląda tak, 2 linie kolei "Maglev" które przenoszą dość pokaźną liczbę moich mieszkańców z "centrum" do przedmieść, dzięki czemu ludzie nie tłuką się samochodami i nie mam na razie problemu z korkami (ale przy 30 tyś to łatwizna nie mieć żadnych korków i wątpię by ktoś miał z tym jakikolwiek problem). I oczywiście ponad 6 linii Autobusów na Biopaliwo, 5 linii nie oddala się dalej niż za własny rewir i tylko jedna jest tak długa by sięgała stref komercyjnych i obiektów dużej zabudowy. Do tego "Terminal dla Statku" który cumuje i przywozi turystów. Planuję w najbliższej przyszłości wybudować jedną bądź dwie linie kolejowe i tyle, metro olewam całkowicie ze względu na "Maglev'a" a taksówki postawię później. Miasto nastawiłem na Ekologię dzięki DLC'kowi Green City, które osobiście mi się bardzo podoba, dlatego moje strefy industrialne wyglądają tak leśnictwo i farmy jak widzicie na zdjęciu, to nie wszystko bo mają być one jeszcze większe tylko na to trzeba już poczekać ponieważ jednak wole mieć nacisk na tereny biurowe. Z samych terenów biurowych wygląda to tak, łączę wielkie budynki mieszkalne z biurowcami a po drugiej stronie rzeki są komercyjne sklepy mniejsze jak i większe, i przedmieścia. niestety jestem głupi i nie ująłem ich na zdjęciu. Oprócz samych sklepów mam jeszcze specjalizacje z "after dark" nie wiem dokładnie jak to się nazywa bo akurat wyleciało mi z głowy xd, i postawię również turystyczne. Budowa ogólnie idzie mozolnie, zacząłem tak z 4 dni temu i tak włączam na kilka h dziennie więc może być trudno z częstym wrzucaniem nowych zdjęć z miasta. Liczę na waszą ocenę, jakieś rady (SzyMeX tutaj podziękowania należą się tobie, ponieważ twój Gdańsk poniekąd zainspirował mnie to ponownego budowania w tej cudownej grze) i ogólnie komentarze i dyskusje ![]() ![]() Ostatnia rzecz, mody, nie używam prawie wcale, tylko kilka, głównie na bloki "Soviet", Garbage Recykling, tree Brush i oczywiście na powiększenie terenu miasta, i to tyle. RE: Feniks - Czyli jak wrócić w (może lepszym stylu) - SZyMeX - 30-10-2017 Cieszę się że dzięki mnie wróciłeś do gry ![]() Miasto prezentuje się całkiem ładnie. Szczególnie te takie, "centrum" (jeżeli mogę to tak nazwać) na 3 i 4 screenie. Świetnie to wygląda ![]() ![]() Swoją drogą tak patrząc na te "przedmieścia" (jeszcze do nie dawna było to centrum xD W każdym razie 3,4 screen) tak mi się to spodobało że chyba odłożę w planie dokańczanie terenów portowych i wezmę się za jakieś przedmieścia. Tak więc na moje screeny będzie trzeba poczekać jeszcze trochę dłużej ![]() RE: Feniks - Czyli jak wrócić w (może lepszym stylu) - Klaus - 30-10-2017 (30-10-2017, 16:34)SZyMeX napisał(a): Cieszę się że dzięki mnie wróciłeś do gry To zaszczyt usłyszeć taki komplement od dobrego budowniczego ![]() Co do samych przedmieść to po prostu uwielbiam takie małe domki i budować tam ścieżki i obserwować jak ludzie żyją, chodzą po nich do pracy, sklepów itp. po prostu miód. Z tym centrum-centrum nie mam na razie dużego planu, chodź na razie tak, prawda wygląda kwadratowo, ale planuje jakieś tam uliczki które wyrwą się schematowi, czy jakieś inne ronda, ogólnie w swoim mieście mam trochę rond i bardzo je lubię : ![]() No i oczywiście planuję coś takiego jak "zielone strefy" czyli coś jak park na manhattanie. Tja, widziałem u innych już taki schemat, katalog w łapkę i układamy, tylko mi nie starczy pamięci na tyle budynków a i wole budować jak producent nakazał, bo teraz to już dość ciężko znaleźć sensowną prezentacje bez katalogu, (i mówi to ten który również korzysta z RICO ![]() A na twoje screeny to mogę i z miesiąc czekać, bo zawsze jak coś wrzucisz to jakiś pomysł wlatuje mi do tej pustej głowy xd Z ciekawości spytam, znasz może jakieś assety na parki ? Bo u mnie w mieście to jakiś deficyt jest z tymi parkami. Już się przyzwyczaiłem to budowania w kwadratach, pomyślałem "skoro nie umiesz budować inaczej to niech to przynajmniej wygląda estetycznie" i z takim mottem buduje dalej ![]() RE: Feniks - Czyli jak wrócić w (może lepszym stylu) - SZyMeX - 30-10-2017 Ja też czasem lubię tak zatrzymać kamerę w jednym miejscu i patrzeć jak żyją sobie mieszkańcy ![]() Co do parków to polecam obiekty od "core79". http://steamcommunity.com/profiles/76561198179280785/myworkshopfiles/?appid=255710 RE: Feniks - Czyli jak wrócić w (może lepszym stylu) - Klaus - 01-11-2017 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na razie to wygląda tak, ta wielka pusta przestrzeń do dopiero tworzące się centrum biurowo-handlowe z nastawieniem na turystykę. I ogólnie zalesiłem całe miasto. Do tego wybudowałem zalążek "Starówki", taką dzielnicę Europejską, teraz zamierzam ją rozwijać i stworzyć osiedla poboczne, najpewniej je wsadzę w małe ronda i dobuduje kilka bloków. Jak można zauważyć też na 2 screenie zrobiłem "leśne drogi" po lewej droga rowerowa a po prawej normalna do użytku dla ludzi. RE: Feniks - Czyli jak wrócić w (może lepszym stylu) - Klaus - 07-11-2017 Hejo, witam was wszystkich serdecznie w mojej ostatniej już prezentacji miasta w formie finałowej. Dobiłem swój cel i osiągnąłem 60 tyś mieszkańców (no dobrze 59,997) i postanowiłem zostawić to tak jak jest bo szczerze dla mnie jest to pierwsze tak przepiękne miasto jakie mi w ogóle wyszło i jakie mi dobiło do tej liczny (zważywszy, iż CS mam od 2 lat i przez prawie 200h nie umiałem zrobić takiego "cuda") ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tak to wygląda w formie finałowej. I tak wiem, może to wyglądać troszkę "kwadratowo" jednak ma to swój urok, ponieważ jednak na tym YouTubie czy na innych forach nie ma już miast w formie "strefy", teraz weszły katalogi RICO i różne inne cuda które jednak dla mnie są troszkę monotonne (chodź sam korzystałem w tym mieście z katalogów), po prostu dla mnie odbierało to oryginalność. Może za jakiś czas pojawię się z jakimś ciekawszym projektem, szczerze marzy mi się miasto takie jak było w Mirror's Edge. jednak nie mam na to ani koncepcji ani dobrych modów ![]() RE: Feniks - Czyli jak wrócić w (może lepszym stylu) - matthew94s - 28-12-2017 Dla mnie spokojnie mógłbyś kontynuować to miasto ![]() ![]() RE: Feniks - Czyli jak wrócić w (może lepszym stylu) - Klaus - 22-01-2018 Mógłbym, ale jednak wolę zostawić to na tych 60 tyś ![]() Ostatecznie nazwałem je Haiku. Na razie planuje coś a'la projekt linearnego systemu ciągłego. RE: Feniks - Czyli jak wrócić w (może lepszym stylu) - SZyMeX - 22-01-2018 Ten projekt? ![]() http://citiesskylines.pl/temat-Koncepcja-Linearnego-Systemu-Ci%C4%85g%C5%82ego Może powrót forumowych "wyzwań" ? ![]() RE: Feniks - Czyli jak wrócić w (może lepszym stylu) - Klaus - 22-01-2018 Dokładnie, chodź koncepcje jego znałem już dawniej, jeszcze przed powstaniem tego forum ![]() Byłoby ciekawie, lecz czy ktoś w to pójdzie ? Wszak mało jest tutaj osób. |