![]() |
Inspiracje ze świata - Wersja do druku +- Cities Skylines - Polskie forum gry (https://citiesskylines.pl) +-- Dział: Inne (https://citiesskylines.pl/dzial-Inne) +--- Dział: HYDE PARK (https://citiesskylines.pl/dzial-HYDE-PARK) +--- Wątek: Inspiracje ze świata (/temat-Inspiracje-ze-swiata) |
Inspiracje ze świata - maciov - 15-10-2018 Wpadłem na pomysł lekkiego rozruszania forum, a podobnego wątku nie znalazłem ![]() Idea jest prosta i chyba nagłówek wszystko wyjaśnia. Proponuję, żeby każdy, kto ma na to ochotę, w tym miejscu wrzucał zdjęcia ciekawych (z jakiegokolwiek punktu widzenia) obiektów, elementów, dzielnic (<- pełna dowolność), okraszonych krótkim opisem wyjaśniającym co to i dlaczego, które można by było zaimplementować do gry. Aby nieco sformalizować zabawę, pomyślałem sobie, że wygodniej / bardziej przejrzyście byłoby poświęcać jeden post na jeden konkretny temat. W ten sposób łatwiej będzie cytować siebie nawzajem. A też znam siebie, że w przypływie weny mógłbym stworzyć kilometrowej długości post, którego nikt nigdy nie przeczyta ![]() PS. Nie miałem pojęcia do jakiego działu to dać, więc jeśli Szymex masz inny pomysł - czyń honory : ) Na początek coś, co mi się rzuciło w oczy podczas oglądania serialu Modus (swoją drogą - polecam ![]() Zlokalizowany tuż przy historycznym centrum miasta (po północnej stronie Gamla Stan). Moją uwagę zwróciło rozwiązanie układu drogowego. Do momentu oglądania serialu, nie wyobrażałem sobie, że w Szwecji mają takie szerokie arterie w samym sercu miasta. Zawsze mi się Szwecja kojarzyła tak, jak Dania - wąskie uliczki, transport publiczny, rowerki itp. A tu taki zonk. Natomiast fajnie widać to, że tory są ułożone pod poziomem ulicy, a - prawdopodobnie - dworzec podmiejski ukryty pod budynkami hoteli, biur itp. ![]() ![]() RE: Inspiracje ze świata - maciov - 16-10-2018 Widzę, że jeszcze temat się nie przyjął do końca, więc kontynuuję skandynawską myśl urbanistyczną ![]() Przeglądając wczoraj google mapsy zdałem sobie sprawę dlaczego do tej pory Szwecja/Sztokholm wydawały mi się bardzo przyjazne pieszym. I chyba zbyt dużo się nie myliłem ![]() Otóż okazuje się, że większość głównych ulic w centrum miasta, razem z torami kolejowymi, przebiega pod ziemią. Myślałem, że takie rzeczy tylko w Chinach albo w Cities, a jednak nie! Na górnym zdjęciu z poprzedniego postu widać, że główna linia kolejowa z mostem dla 6-pasmówki niemal przecina serce miasta (wspomnianą zabytkową wyspę), po czym na południowej wyspie (södermalm) wchodzą w podziemia kolejnej historycznej dzielnicy. W tym wypadku jezdnia idzie w osi płn-płd, a tory kolejowe odbijają na zachód. Tak to wygląda: ![]() ![]() ![]() ![]() Na rzutach z góry można dostrzec też jeden ciekawy element - ulica, która łukiem okala południową część tej dzielnicy. Nauczony doświadczeniem miałem przekonanie graniczące z pewnością, że ulica powstała w śladzie dawnych murów miejskich. Tak samo jak to miało miejsce w Gdańsku na podwalach, czy w Krakowie na plantach. Ale jak się okazuje, ta dzielnica w średniowieczu była bardziej jak gdańskie 'dolne miasto', czyli głównie pełniła funkcję rolniczą. Prawdopodobnie dopiero po wielkim pożarze Sztokholmu, bardziej w okresie rewolucji przemysłowej doszło do zabudowania tej wyspy. Teoria dawnych murów upadła, ale kształt ewidentnie wskazuje na to, że istniały pewne przyczyny dla których jest ona w takiej, a nie innej formie. Macie jakieś pomysły? Z angielskiej wiki nic konkretnego się nie dowiedziałem, a mój szwedzki jest na tyle ograniczony, że nie jestem w stanie zbyt dużo zrozumieć ![]() Na koniec tematu tuneli zwróćcie jeszcze uwagę co się dzieje na lądowej części Sztokholmu... Na wykładach z urbanistyki wielokrotnie wałkowaliśmy temat dzielnicy Hammarby, jako jeden ze sztandarowych przykładów nowoczesnej myśli planowania miast. Plany rewitalizacji sięgają lat 90tych, kiedy to z dużą siłą krytykowano idee modernistyczne, jednak wykonanie (co widać po zdjęciach z satelity) przyszło znacznie później. Jak to wygląda z perspektywy człowieka i jednego kwartału zabudowy, ładnie pokazuje jeden z moich ulubionych youtuberów - Radek Gajda - https://www.youtube.com/watch?v=vLgk3r2dF-s Ale ciekawostką jest to, że sukcesy urbanistyki skandynawskiej biorą się także z faktu odwrócenia kolejności projektowania, w stosunku do tego, co się dzieje u nas. Konkretnie chodzi o to, że inwestor otrzyma pozwolenie na budowę 'osiedla', jeśli zapewni odpowiednio wydajny system transportu w konkretnym obszarze. Obrazowo: najpierw musi poprowadzić drogę w szczerym polu i zapewnić infrastrukturę dla transportu publicznego, a dopiero potem może przejść do zabudowywania. Prawdopodobnie dlatego dopiero w tej dekadzie nastąpiło zabudowywanie Hammarby, gdyż włodarze miasta musieli uporać się z pewnym 'drobnym' szczególikiem. Ucząc się do egzaminów nie zdawałem sobie sprawy co się kryje za poniższym wjazdem do tunelu... ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Inspiracje ze świata - garfield - 16-10-2018 @maciov ooo ogladasz Architecture is a good idea xD no ladnie. A co do drogi, to jest wyspa, tereny po zewnetrznej stronie ulicy sa mniej zageszczone wiec sa dwie mozliwosci, albo teren byl podmokly i zalewany, albo istnial tam jakis przemysl lub niewielki port cos co potrzebowalo dostepu do wody i jeden z tych czynnikow mogl wymusic taki a nie inny uklad ulic. Choc na co dowodem jest Budapeszt juz na przelomie XIX i XX planowano takie "obwodowe" ulice RE: Inspiracje ze świata - garfield - 16-10-2018 Tak odnosnie tych "polkolistych" drog, w Budapeszcie generalnie taki jest uklad ulic jest ich kilka (najwiekszego na zdjeciu nie widac) te wewnetrzne to wynik planowania miasta na przelomie XIX i XX wieku (zreszta Paryz ma podobnie). Co ciekawe kazdy z tych polokregow posiada linie tramwajowa (generlanie transport jest niesamowicie dobrze rozplanowany, jakosc to juz inna kwestia, problematyczne sa pociagi bo wszystkie glowne dworce sa czolowe....) ![]() RE: Inspiracje ze świata - KateKi - 27-05-2025 You’ll want to check out the Audemars Piguet Royal Oak Offshore. This line is essentially the more aggressive, muscular sibling of the original Royal Oak. It combines robust design with precision craftsmanship and is made for individuals who live an active lifestyle but won’t compromise on luxury. I think it aligns perfectly with what you're describing. |