24-04-2016, 21:59
Historia miasta Wołogradów zaczyna się u schyłku 18 wieku, kiedy w lasach tundry założono niewielką leśną osadę która na początku istnienia nazywała się Wołosybirsk. Lokalne księgi podają,że w 1813 Wołosybirsk zamieszkiwało 28 mieszkańców, głównie byli to drwale oraz kowale.
W latach 50 XX wieku postanowiono utworzyć w Wołosybirsku wielki kombinat metalugiczny. W ciągu 10 lat- do lat 60 wybudowano kombinat, oraz wielkie osiedle robotnicze. W 1967 roku zmieniono nazwę na Wołogradów.
Zapraszam na współczesny spacer po Wołogradowie.
--------------------------------------------------------------
Centrum miasta stanowi plac im. Armii Czerwonej. Tutaj spotykają się różne pokolenia, od młodzieży po emerytów. Plac jest charakterystycznym obiektem miasta, dlatego różne wydarzenia odbywają się właśnie tutaj.
----------------------------------------------------
Przy głównej ulicy miasta znajduje się szpital, który często oprócz placu Armii Czerwonej pojawia się na pocztówkach z Wołogradowa.
----------------------------------------------------------
Największe osiedle miasta - im. Gagarina.
Basen miejski z którego chętnie korzystają mieszkańcy.
Porównanie architektury - blok z lewej jest z 1951 roku a z prawej został wybudowany w 1969 roku.
Długie bloki wybudowanie w latach 1960-1961
Dawny teren Wołosybirska, jedyne domki w Wołogradowie.
Kombinat Metalugiczny im. Stalina. Do dzisiaj produkuje się tam olbrzymie ilości stali, a ilość pracowników stale się zwiększa.
------------------------------------------------------------
Mam nadzieję że moje miasto przypadnie wam do gustu
Jestem otwarty na sugestie wobec miasta, może coś poprawić, albo wybudować coś nowego ? Piszcie
W latach 50 XX wieku postanowiono utworzyć w Wołosybirsku wielki kombinat metalugiczny. W ciągu 10 lat- do lat 60 wybudowano kombinat, oraz wielkie osiedle robotnicze. W 1967 roku zmieniono nazwę na Wołogradów.
Zapraszam na współczesny spacer po Wołogradowie.
--------------------------------------------------------------
Centrum miasta stanowi plac im. Armii Czerwonej. Tutaj spotykają się różne pokolenia, od młodzieży po emerytów. Plac jest charakterystycznym obiektem miasta, dlatego różne wydarzenia odbywają się właśnie tutaj.
----------------------------------------------------
Przy głównej ulicy miasta znajduje się szpital, który często oprócz placu Armii Czerwonej pojawia się na pocztówkach z Wołogradowa.
----------------------------------------------------------
Największe osiedle miasta - im. Gagarina.
Basen miejski z którego chętnie korzystają mieszkańcy.
Porównanie architektury - blok z lewej jest z 1951 roku a z prawej został wybudowany w 1969 roku.
Długie bloki wybudowanie w latach 1960-1961
Dawny teren Wołosybirska, jedyne domki w Wołogradowie.
Kombinat Metalugiczny im. Stalina. Do dzisiaj produkuje się tam olbrzymie ilości stali, a ilość pracowników stale się zwiększa.
------------------------------------------------------------
Mam nadzieję że moje miasto przypadnie wam do gustu
Jestem otwarty na sugestie wobec miasta, może coś poprawić, albo wybudować coś nowego ? Piszcie