28-05-2017, 20:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2017, 20:54 przez matthew94s.)
Po dłuższej nieobecności chciałbym dzisiaj zaprezentować koncepcje budowy nowego miasta - Iławy. Po zakupieniu przeze mnie dwóch dodatków- Snowfall i After Dark, zdecydowałem się na budowę nowego miasta i porzucenie Stalowej Woli, która była moją pierwszą próbą urbanistyczną w Cities Skylines. Bogatszy w doświadczenia zdobyte w trakcie budowy Stalowej Woli, podjąłem decyzję, aby kolejne miasto zbudować na specjalnie pobranej mapie, po przygotowaniu tematów budynków i obiektów z których będę korzystał przynajmniej przez większy czas budowy Iławy. Z góry zaznaczam, że moim zamiarem nie jest odwzorować prawdziwe miasto, a tylko posiłkuję się nazwą miasta na Mazurach, bo po prostu nie lubię wymyślać fikcyjnych nazw. Poza tym nigdy tam nie byłem
KONCEPCJA:
Iławę chciałbym zbudować umieszczając ją w przestrzeni i czasie. Specjalnie dla celów budowy miasta pobrałem mapę, która według mnie najbardziej oddaje klimat pojezierza ( http://steamcommunity.com/sharedfiles/fi...e+district ). Oczywiście musiałem dokonać pewnym korekt na mapie ( przekształcenie autostrad, zmiany terenu itp), aby wyglądała ona w miarę wiarygodnie. Chce rozpocząć relację z Iławy w 1944 r. tak aby przynajmniej do 2017 r. rozwijać miasto w pewnych uwarunkowaniach historycznych, a następnie budować już swobodnie. W tym celu planuje rozpocząć grę w 2044 r. (czas z gry), w trakcie 29 lat przygotowywałem miasto tak aby "przejąć" w imieniu polskiej władzy ludowej kontrolę nad miastem odzyskanym w ramach Ziem Odzyskanych od bratniego narodu radzieckiego :P po II wojnie światowej. Miasto już miało rozwinięta zabudowę historyczną i oczywiście strefę przemysłową i okoliczne wsie w konkretnym stylu architektonicznym. Oczywiście nie da rady w tej grze oddać wszystkiego w realiach historycznych na 100%, ale podjąłem jakąś próbę, którą uważam na w miarę udaną .
PROBLEMY:
Zanim rozpocznę opowieść historii miasta może jeszcze minąć kilka tygodni (sesja za pasem, a grę mam tylko na komputerze poza miastem w którym studiuje). Ponadto jak dobrze wiecie w trakcie komuny gospodarka była centralistycznie planowana, dlatego przynajmniej w miarę możliwość chciałbym to oddać stawiając wszystkie budynki poprzez RICO (postaram się zrobić tak aby koszty stawiania budynków były wysokie), jednak akurat wykorzystam moda na unlimited money, gdyż w owym czasie nie było samorządu terytorialnego w naszym kraju przez co o wszystkim decydowała Warszawa . Na mapie z której korzystam jest kilka źródeł wody co spowodowało w pewnym momencie powodzie, dlatego rozważam dokonywanie takich klęsk ręcznie (nie mam natural disasters), a także charakterystyczne mocne eksploatowanie natury w owym okresie, które spowoduje wysokie zanieczyszczeniami środowiska. Może wpadnę również na jakieś koncepcję dotyczące stanu wojennego czy strajków no jeszcze nie wiem. Możecie mi dopomóc w kwestii pomysłów.
FORUM:
Zdjęcia z gry będę wrzucał w miarę moich postępów w grze, co pewien okres czasu, czasami może on być kilku miesięczny. Będę starał się iść co kilka lat w grze ( może co 4 lata) i wrzucać zdjęcia z tego co się dzieje w mieście i okolicach. Zachęcam Was do dzielenia się pomysłami lub przemyśleniami dotyczącego planu miasta i jego rozwoju, może je wykorzystam w grze, a wy w nagrodę otrzymacie ulicę swojego nicku w Iławie . Planuje w ten sposób stworzyć prawdziwy pamiętnik Iławy .